Lainat ja lainanotto

Laina voi olla tarpeen, kun teet suurempia hankintoja. Vaikka kyse olisi pienemmästä opiskelulainasta tai kulutusluotosta, muista aina arvioida oma maksukykysi huolellisesti ennen lainan ottoa.

Kun lasket yhteen lainanhoitomenot sekä muut säännölliset kulut sinulle olisi jäätävä myös ylimääräisiä käyttövaroja mahdollisia ennakoimattomia kuluja varten. Mieti siis miten jatkossa rahoitat matkat, uuden auton tai talon purkiremontin. Ja pidä myös mielessä, että lainan kustannukset luultavasti kasvavat, jos korot nousevat.

Hankkimassa lainaa? Tustustu lainaneuvotteluoppaaseen.

Asuntolaina
Asuntolaina on luonnollisesti laina asunnon hankintaa varten. Asuntolainan voi myös saada peruskorjaukseen ja vapaa-ajan asuntoon. Asuntolainan myöntäminen edellyttää, että luottotietosi ovat kunnossa ja että sinulle jää tulojen ja menojen jälkeen riittävästi rahaa lainan lyhentämiseen.

Autolaina
Autolaina on erityisesti auton hankintaa varten räätälöity laina. Autolainoja tarjoaa esimerkiksi pankit ja autolainoihin erikoitstuneet rahalaitokset.

Venelaina
Venelaina on erityisesti veneen hankintaa varten räätälöity laina. Venelainassa on usein samat ehdot kuin autolainassa.

Matkaluotto
Matkaluotto on luonnollisesti laina matkaa varten! Matkaluottoja tarjoaa mm pankit.

Kulutusluotto
Kulutusluotto on yleisnimitys kaikelle tavallisten ostosten eli kulutuksen luottomaksamiselle. Esimerkiksi autoihin ei yleensä käytetä kulutusluottoa. Kulutusluotolla hankitaan yleensä pienempiä ostoksia kuten huonekaluja, kodin elektroniikkaa ja matkoja. Joustolaina ja Ellos Extralaina ovat kulutusluottoja. Credit24 tarjoaa kulutusluottoja ja lainaa 3000 euroon asti.

Pikalaina
Pikalaina on yleisnimitys kaikille "nopeasti" saataville lainoille. Pikalainaa voit hakea usein myös ilman vakuuksia tai takaajia. Pikavippi, pikaluotto ja vippi ovat myös pikalainoja. Sana vippi tarkoittaa lainaa ja kaikki ovat varmaan joskus kuulleet sanottavan vippaa mulle rahaa. Tekstiviestilaina tai sms vippi on pikalaina joka haetaan kännykällä.