Annuiteettilaina

Annuiteettilaina on laina jossa maksuerän suuruus on alussa sama. Maksuerä koostuu korosta ja lainan lyhennyksestä. Koron muuttuessa myös maksuerä muuttuu ja laina-aika pitenee, vastaavasti koron laskiessa laina-aikakin lyhenee. Annuiteettilainassa on se vaara, että jos korot nousevat tarpeeksi, laina ei enää lyhene ollenkaan, vaan erä ei riitä välttämättä edes korkojen maksamiseen.

Alussa maksuerästä suuri osa kuluu korkoihin ja pääoma lyhenee hitaasti. Ajan myötä koron suhteellinen osuus vähenee ja lainan lyhennyksen osuus kasvaa. Annuiteettilaina sopii niille jotka haluavat tietää laina-ajan etukäteen ja joilla ei ole ongelmia maksukyvyn kanssa vaikka korot nousisivatkin.

Annuiteettilyhyenteisen eli tasaerälainan etuna on mm se että kulut jakautuvat tasaisemmin laina-ajalle. Lainasta maksetaan samansuuruisia eriä, jotka sisältävät lyhennyksen ja koron ja mahdolliset muut kulut. Maksuerä voidaan myös sopia siten, että se on kiinteä koko laina-ajan tai että sitä tarkistetaan viitekoron vaihtelujen mukaan.

Asuntolaina ja sen takaisinmaksu voi tapahtua tasaerin (annuiteettilaina) tai tasalyhennyksin (lainaa lyhennetään samankokoisin erin ja korko vähenee ajan kuluessa, koska lainasumma on pienentynyt).