Asuntolainan lainaneuvottelu

Asuntolainan hankkiminen kannattaa aloittaa lähettämällä luottohakemus omaan pankkiin. Luottohakemuksen voi usein tehdä netissä ja vastauksen saanti kestää noin 1 - 3 päivää. Vastauksena saat suuntaa-antavan lainatarjouksen. Jos haluat voit jo tässä vaiheessa käydä oman pankin vastaanotolla. Henkilökohtaisessa tapaamisessa pankin palveluneuvoja voi auttaa sinua arvioimaan, millaiseen lainaan sinulla on varaa ja minkä hintaisen asunnon voit hankkia.

Kun sinulla on suuntaa-antava lainatarjous voit aloittaa asuntolainan kilpailutuksen.

Asuntolainojen kilpailuttaminen kannattaa koska pankkien hintaerot voivat olla jopa satoja euroja vuodessa. Alla oleva hintavertailu on Kuningaskuluttajan tekemä. Kyseessä on sinkkunainen joka haki asunto- ja autolainaa 68 000 € (vuonna 2006). Hänellä on 60 000 euron asuntolaina ja 8 000 euron kulutusluotto autoa varten. Säästöön menee muutama sata euroa kuussa. Parhaimman tarjouksen teki Nordea. Ero kalleimpaan Nooaan on melkein 600 euroa vuodessa.

Aktia Säästöpankki 2233
Handelsbanken 2633
Nooa Säästöpankki 2784
Nordea Pankki 2208
Okopankki 2243
Sampo Pankki 2755
Tapiola Pankki 2431


On muistettava että lainojen kustannukset eivät ole vain pankista riippuvaisia ja lainan kustannuksiin vaikuttaa myös mm asiakassuhde pankkiin. Esimerkiksi pankkien kanta-asiakasjärjestelmät ja erilaiset luoton maksukyvyn arviointijärjestelmät (credit scoring- järjestelmät), tekevät sen, että asiakkuus erilaistuu. Sen myötä pankit erilaistavat hintojaan.

Kilpailutuksessa ja lainatarjouksia verrattaessa kannattaa kiinnittää huomiota lainan marginaaliin ja nostokuluihin (toimitusmaksu tai järjestelypalkkio). Lainan marginaali voi olla esim 0.5 %.

Kilpailutuksen yhteydessä tai viimeistään kun olet päättänyt jatkaa lainaneuvotteluja tietyn pankin kanssa on sinun varattava aika henkilökohtaista tapaamista varten. Lainaneuvotteluun mennessäsi sinun ei tarvitse tuntea pankkitermejä ja juridiikkaa. Henkilökohtaisessa tapaamisessa palveluneuvoja voi auttaa sinua arvioimaan, millaiseen lainaan sinulla on varaa. Pankin palveluneuvoja huomioi myös maksukykysi ja keskustelee kanssasi vakuuksista. Voit saada myös lainalupauksen. Lainalupaus on lupaus lainasta etukäteen, vaikka ostettava asunto ei olisikaan vielä tiedossasi. Lopullinen lainaneuvottelu käydään sitten kun ostettava asunto on tiedossasi.