Tasalyhennyslaina

Lainan takaisinmaksu voi tapahtua tasalyhennyksin tai tasaerin (annuiteettilaina).

Tasalyhennyslaina on laina jota lyhennetään samankokoisin erin ja korko vähenee ajan kuluessa, koska lainasumma on pienentynyt. Tasalyhennyslainan maksuerä koostuu kiinteästä lyhennysosasta ja kertyneestä korosta. Tämän vuoksi alkuvaiheessa, kun pääoma ei ole ehtinyt lyhentyä paljoa, lainan kuukausierät (lyhennys + korko) voivat olla varsin suuria. Loppuvaiheessa taas erät ovat pienempia.

Jos lainan korkotaso pysyy samana, jokainen maksuerä on edellistä pienempi, koska korkoa kertyy lyhennetystä asuntolainasta vähemmän. Eli jos lainan korko nousee, maksut nousevat ja jos korko laskee, maksut pienenevät. Tasalyhennys voi esimerkiksi olla hyvä asuntolaina vaihtoehto, jos voit jo alussa maksaa suurempia takaisinmaksueriä.

Jos laina on suuri, tasalyhyenteinen lyhennystapa on usein edullisempi. Maksettavien korkojen määrä on pienempi, koska pääoma lyhenee alussa nopeammin kuin annuiteettilyhyenteisessä lainassa. Tasalyhennyslaina sopii myös pienikorkoisille pienille lainasummille. Esimerkiksi opintolaina on usein tasalyhennyksin lyhennettävä.